Hoe maak je een zonwering voor je dakraam?

Als je een dakraam hebt, kan het zijn dat je in de zomer last hebt van te veel zonlicht dat naar binnen schijnt. Dit kan de temperatuur in huis verhogen en je interieur doen verkleuren. Een goede oplossing hiervoor is het plaatsen van een zonwering voor je dakraam. In dit artikel leggen we uit hoe je zelf een zonwering kunt maken voor je dakraam.

 

Benodigdheden

Voor het maken van een zonwering voor je dakraam heb je enkele materialen nodig, namelijk:

  • Zonwerende stof
  • Klittenband
  • Lijm
  • Meetlint
  • Schaar
  • Naaimachine (optioneel)

 

Stap 1: Meet het dakraam op

Om te beginnen moet je het dakraam opmeten. Meet de breedte en hoogte van het raam en voeg aan alle zijden 5 cm toe voor de zoom en de klittenband. Zo krijg je de afmetingen van de stof die je nodig hebt.

 

Stap 2: Knip de stof op maat

Knip de stof op maat volgens de afmetingen die je hebt berekend. Houd hierbij rekening met de patronen of strepen in de stof. Zorg ervoor dat de patronen recht lopen en niet scheef staan.

 

Stap 3: Naai de zomen

Vouw de zijkanten van de stof om en naai deze vast met de naaimachine of met de hand. Vouw vervolgens de boven- en onderkant van de stof om en naai ook deze vast. Op deze manier ontstaat er een zoom rondom de stof.

 

Stap 4: Bevestig het klittenband

Knip het klittenband op maat en plak de ene helft op de zonwerende stof en de andere helft op het kozijn van het dakraam. Zorg ervoor dat het klittenband goed op elkaar aansluit.

 

Stap 5: Bevestig de zonwering

Bevestig de zonwering door de stof met het klittenband aan het kozijn van het dakraam te plakken. Zorg ervoor dat de zonwering goed strak zit en niet gaat hangen.

 

Alternatieve materialen

In plaats van zonwerende stof kun je ook kiezen voor andere materialen zoals papier, folie of karton. Deze materialen zijn goedkoper, maar minder duurzaam en minder effectief dan zonwerende stof. Je kunt ook kiezen voor een kant-en-klare zonwering die je op maat kunt maken en bevestigen.

Meer informatie

Wil je meer informatie over zonwering voor dakramen of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.